Att vara förälder till en tonåring

För de allra flesta är tonåren en jobbig period i livet. Det är känslor, hormoner och relationen tonåringen har till sin omgivning. Inte minst till sina föräldrar.

Tonårstiden är en knepig tid även för föräldern och det är mycket som kan vara svårt att förstå med sitt barn. Därför kan det vara bra att försöka förstå sin tonåring lite bättre. Det är det vi tänkte försöka göra i det här inlägget.

Tonårstiden är som du säkert minns en känslomässig berg-och-dalbana. Helt plötsligt blir ditt barn betydligt känsligare när det gäller kamraters åsikter och reagerar starkt på dem. Tonåringen håller på att försöker behärska nya sociala färdigheter som den samtidigt inte helt kan hantera, att förstå och anpassa sig till sin omgivning på ett mognare sätt. Det gör dem känsliga och därför kan tonåren verkligen vara en eländig tid.

Förälder
Att vara förälder är stressigt men att vara tonåring är kanske stressigare.

Under den här tiden är tonåringen ofta stressade, oroliga, särskilt vid olika sociala spänningar i umgänget. Det de ofta oroar sig för är att bli uteslutna från sociala grupper. För att hjälpa ditt barn under den här tiden kan meditation och andra lugnande aktiviteter hjälpa.
Ett annat sätt att stötta din tonåring genom den här tiden är att uppmana dem att välja vänner som har gemensamma intressen, inte popularitet. Det är också viktigt att lära dem att reparera vänskap efter en meningsskiljaktighet – att lära dem att be om ursäkt och kompromissa. Familjen kan vara en stor hjälp under den här tiden. Särskilt familjer som erbjuder sällskap, problemlösning och känslomässigt stöd. Enligt en studie är barn i sådana familjer mindre benägna att bli deprimerade efter att ha utsatts för stress.

Sedan finns det saker som tonåringen förmodligen inte kommer att kunna prata med dig om. Förra året släppte RFSL en bok om alla de saker som tonåringar brukar tycka är pinsamt, både att prata om och att fråga, samtidigt som dessa frågor upptar en hel del av tonåringens tankar. Mer om den boken hittar du här. Vårt tips är att köpa boken, låta din tonåring läsa den och sedan kanske ni kan prata om sådana saker på ett mer naturligt sätt, vilket kommer göra att din tonåring känner sig ännu tryggare. Vi lovar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =