Fakta om graviditet i Sverige

Tänk vad mycket som har hänt de senaste hundra åren när det gäller förlossningar och graviditeter i Sverige. Då var det inte alls ovanligt att kvinnor födde minst ett halvt fotbollslag. Dessvärre var det inte heller ovanligt att både modern och barnet dog i samband med förlossningen. Idag har vi främst genom en mycket bättre vård fått ner båda dessa siffror. Ungefär 17 procent av alla förlossningar sker idag med hjälp av kejsarsnitt.

Bättre preventivmedel och kvinnlig frigörelse de faktum att alla vill gå i skola har också påverkat antalet barn vi föder. Idag är vi dessutom betydligt äldre när vi föder vårt första barn jämfört med då. Förmodligen eftersom vi vill ha flyttat hemifrån, ha skaffat oss en utbildning och karriär innan vi tycker att det är dags för barn.

Gravid
Över hela landet blir förstföderskorna äldre och äldre.

I vissa fall innebär det också att det har blivit svårare att bli gravid. I Stockholm är medelåldern för förstföderskor runt 30 år men skillnaden är inte så jättestor mot resten av landet. Gävleborg har den lägsta genomsnittsåldern på 27 år. Därför har det blivit en något större process att bli gravid idag. I snitt tar det ungefär sju månader från det att man bestämt dig tills dess att man faktiskt blir gravid.

Provrörsbefruktning har också blivit ett alternativt sätt att bli gravid. I takt med att vi blir äldre och äldre när vi vill ha barn minskar nämligen också vår fertilitet. Därför har IVF (In Vitro Fertilisering) blivit en populär behandlingsmetod som hjälper många med ofrivillig barnlöshet. Den metoden kan du få mer information om här. Hittills har ungefär 17 000 barn fötts i Sverige genom provrörsbefruktning.

På det hela taget föds det mellan 110 000 och 115 000 barn i Sverige varje år. Enligt siffror från 2011 föder vi i genomsnitt 1,94 barn per kvinna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 11 =