Frågor och svar om manligt håravfall och skallighet

Skillnaden mellan att förlora hår och att tappa hår.

Japp, det finns ju en skillnad. Om man förlorar håret fläckvis rör det sig förmodligen om något annat än klassik tunnhårighet. Alopeci orsakar fläckvis hårlöshet till exempel. Vanlig tunnhårighet rör sig mer symmetriskt över hjässan.

Här svarar vi på de vanliga frågorna om hårlöshet och tunnhårighet.
 • Hur lång tid tar det att bli skallig?
  Många män börjar tappa hår i tjugoårsåldern men efter det varierar förloppet drastiskt. Vissa kan förlora halva håret på en relativt kort tid andra behöver inte förlora så särskilt mycket alls. Hur lång tid det kommer att ta, om det ens kommer att ske är alltså helt omöjligt att besvara.
 • Genetiken!
  Män förlorar sitt hår av hormonella anledningar som är ärftliga. Det är din kropp som helt plötsligt blir känslig för det manliga könshormonet androgen. Sedan påverkar håravfall även av stress och infektioner.
 • Lösningar?
  Att vi förlorar hår när vi blir äldre är helt naturligt. Det gör även kvinnor även om de inte gör det på samma sätt. Håret förändras också med åren. Manligt håravfall beror i princip på en hormonell sjukdom som i nuläget inte går att behandla. Däremot kan man ju operera sig, använda andra produkter som döljer tunnhårigheten och sedan finns det produkter som påstår sig ha effekt.
När man inte har en stor kalufs på huvudet kan man lätt drabbas av psykisk ohälsa. Det påverkar både självförtroende och självkänslan.
 • Psykiska effekter av tunnhårighet
  Vissa män kan må riktigt dåligt av att bli tunnhåriga, vissa innan de ens har börjat tappa hår och de kanske inte ens kommer att göra det. Det kan orsaka en enorm stress och påfrestning som gör att mannen kan må riktigt dåligt med låg självkänsla och risk för depression. Det vanligaste är ändå att man genomlider en kortare tids svacka, där man accepterar att man börjat tappa hår. Antingen så väljer man en behandling som man tror kan passa, eller så går man rakryggad och låter världen gilla en ändå.

Om du mår dåligt är det viktigt att prata om det. Vänd dig till både vänner eller professionella om du känner att det påverkar dig negativt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fem =