Städa lagom och rätt

För några år sedan visade forskare att för mycket städning tvärtemot vad många tror ökade risken för allergi. Det kom de fram till efter att ha jämfört svenska och estniska hem med varandra. När de gjorde det kom de fram till att i hem där man bodde trängre, med husdjur och mindre välstädat så minskade risken för allergi hos barn.

Det betyder ändå inte att vi helt ska sluta städa. Särskilt om du har ett barn som redan har utvecklat allergi. Då är det viktigt att hålla damm, mögel och kvalster borta eftersom de kan framkalla allergiska reaktioner. Det handlar inte nödvändigtvis om att man måste städa hela tiden, snarare att man städar på rätt sätt. Det handlar också om att inreda hemmet på ett förebyggande och lättstädat sätt. I Sverige har heltäckningsmattor inte varit poppis sedan 80-talet vilket ur ett allergiskt perspektiv är bra. Undvik heltäckningsmattor. Undvik även tyger och filtar.

Att hålla golven rena genom att våttorka istället för att dammsuga är också att föredra. På det sättet är det nämligen lättare att komma åt alla partiklarna.

En annan sak när det gäller städning är att undvika att använda städprodukter som i sig kan framkalla allergiska reaktioner. Det handlar bland annat om att undvika parfym i städ- och tvättmedel. För att undvika onödiga kemikalier skulle du faktiskt kunna göra dina alldeles egna städprodukter. Då vet du exakt vad de innehåller och kan undvika onödiga kemikalier och dofter.

Ett annat sätt att hålla smutsen borta är att ta in en städfirma som kan hjälpa dig att städa de där sakerna som proffs är bättre på än vi vanliga. Fönsterputs och storstädning till exempel. Tid är som vi alla vet dyrbar, även din egen och ibland kan det vara bättre att lägga ner ett par hundringar på att låta någon annan göra det istället för att vika hela sin egen helg åt städning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − åtta =