Tips på vad du kan göra om du har svårt att somna

Idag har det blivit allt vanligare att många lider av sömnproblem. Förra veckan kom det även en nyhet där forskare hade bevisat att människor som hade sovit hälften så mycket som de borde körde lika illa som berusade personer – med nedsatt reaktionsförmåga till följd.

Sömn är väldigt viktigt för vår återhämtning. Samtidigt vet vi nog alla hur det kan vara att ligga där och snurra, man är trött men ändå går det inte att somna och sedan kommer stressen över att man just inte kan somna. Det blir ett moment 22 och dagen därpå är du inte riktigt människa.

Det här är några av de saker du kan göra för att undvika det:

  • Undvik tobak, koffein och alkohol minst tre timmar innan du planerar att gå och lägga dig. Detsamma gäller faktiskt astmamedicin och eventuellt andra mediciner. Hör gärna med din läkare om vad som gäller för dina mediciner.
  • Gnugga magen. Japp, det hjälper faktiskt resten av kroppen att slappna av. I vissa fall underlättar det också matsmältningen.
  • Håll ditt rum så tyst ock mörkt som möjligt. Samtidigt kan det vara så att vissa människor blir mer lugna av lite avslappnande musik vilket gör att de lättare somnar.
  • Ha gärna ett block eller en dagbok i nattduksbordet. Ibland beror sömnlösheten på grubblerier och att man är stressad över olika saker. Då kan det vara bra att skriva av sig de tankar man kommer på under natten. Så att man inte grubblar mer än nödvändigt.
  • För en del människor fungerar olika räkneövningar som att räkna baklänges från tusen samtidigt som man tar ett djupt andetag mellan varje numer. Andra föreställer sig att de visuellt skriver olika fraser på ett papper. Testa dig fram. Kanske hittar du någon övning som fungerar perfekt för dig.

Det var några tips. Vi hoppas att en eller flera hjälper dig till en bättre sömn.

Sov så gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =