Utbränd, utmattad eller deprimerad?

Allt fler lider av stressrelaterade sjukdomar och värst drabbas kvinnor. Ofta blandas diagnoserna ihop och det är inte alltid så lätt. Symptomen liknar varandra och därför tänkte vi gå igenom skillnaderna.

Vanligtvis ska vi människor kunna hantera lite stress. Tittar man på den mänskliga historien har många stressiga och obehagliga situationer givit upphov till kreativa lösningar. I sin bästa form kan stress vara riktig inspirerande. Det är däremot viktigt att få återhämta sig efter stressiga situationer och det är när vi inte får tillräckligt med tid för att göra det som problemen uppstår. Innan det blir riktigt jobbit har kroppen förmodligen skickat ut varningssignaler som drabbade ignorerat under en längre tid. I dagens stressiga samhälle är inte det alltid så konstigt. Det är mycket som ska göras. Vissa pressar även på ännu mer när de drabbas av stress. Till sist drabbas personen av fysisk eller psykisk utmattning.

Depression och utmattning

Att lida av depression har länge varit stigmatiserat men det håller på att förändras. Samtidigt är utmatningssyndrom en relativt ny diagnos. Ofta, men inte alltid, är depression en del av utmaningen. Typiskt för utmatning är också yttre faktorer medan en depression kan dyka upp av sig självt, inifrån så att säga. Det är också lättare att återhämta sig från depression medan utmattningssymptomen brukar hänga kvar längre. Om man drabbas eller inte, beror ofta på en kombination av personliga egenskaper och viss genetik.

Vanliga symptom vid utmattning

  • Trötthet och utmattning
  • Låg smärttröskel
  • Problem med att komma ihåg saker
  • Koncentrationsproblem — det kan vara svårt att koncentrera sig på mer än en sak i taget
  • Magproblem
  • Sömnproblem
  • Känsloutbrott — vid utmattning kan det bli svårare att hantera sina känslor och det blir lättare att man överreagerar, både vid ilska och ångest
  • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter

Utbrändheten då?

Begreppet utbrändhet används oftast slarvigt när man egentligen menar utmattningssyndrom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 5 =